Death Before Decaf

Terapiassa kahvin kanssa

Terapiassa kahvin kanssa

“Coffee, the favorite drink of the civilized world.” – Thomas Jefferson

Satojen vuosien ajan rakas papumme on antanut vauhtia työmiehen kuokalle, maalarin pensselille sekä tiedemiehen aivonystyröille. Levitessään maailmalle sen kierroslukuja nostattavasta vaikutuksesta ovat päässeet nauttimaan niin valtionpäämiehet kuin alimmankin tuloluokan tallaajat. Kerran coffean makuun päästessään ihminen onkin ollut valmis tekemään suuriakin uhrauksia varmistaakseen tämän nautintoaineen tasaisen saatavuuden.

Nykyään kahvia löytääkin lähes jokaisesta maailman kolkasta eri muodoissa ja eri tavoin käytettynä. Siinä missä toisaalla sen nauttiminen on pyhä ja seremoniallinen tapahtuma, toisaalla taas puolen tunnin välein kalkkeutuneen rakkineen läpi ajettua polttoöljyä, joka tempaistaan koneistoon sen kummemmin asiaa pohtimatta.

Suhde kahviin voi olla puhdasta rakkautta, toverillinen kumppanuus tai raastava riippuvuus. Aika kahvin kanssa voi olla päivän kirkkaita tähtihetkiä, silkka hetkellisen suorituskyvyn lisääjä tai pahimmassa tapauksessa elinehto kaikelle toimintakyvylle. Keitäppä siis kupillinen, istu alas ja pohdi hetken aikaa mitä kahvi sinulle merkitsee?

"Without my morning coffee I’m just like a dried up piece of roast goat." - Johann Sebastian Bach

Moni kahvia aktiivisesti nauttiva voi varmasti allekirjoittaa tämän kuuluisan säveltäjän toteamuksen. Etenkin meille suomalaisille tuttuina pimeinä vuodenaikoina lyijystä valmistetut silmäluomet ovat aamuisin turhankin yleinen syndrooma. Rakkaus tuo valon pimeyteen ja usein näissä tapauksissa se esiintyykin kahvin muodossa.

Ja ah, mikä ihana tunne onkaan kun kofeiini puhaltaa keskushermostomme eloon ja voimme jälleen tuntea itsemme ihmisiksi. Mutta kuten rakkauden kanssa, saattaa suhteemme sitä kohtaan muuttua epätasapainoiseksi riippuvuussuhteeksi, mikä taas johtaa helposti toimintakyvyn menettämiseen ilman sitä itseään. Ja tämähän nyt ei yleisesti ottaen ole kovin hyvä asia.

Älkäämme siis luovuttako virtaamme (tai rakkauttamme) ulkoisista tekijöistä riippuvaiseksi, sille tämä luo elämään täysin tarpeetonta kitkaa ja kiukuttelua. Nautitaan siis rakkautemme kohteesta kahvista aina kun se on mahdollista, mutta muistakaamme myös etteivät elintoimintomme lakkaa vaikka olisimmekin siitä hetken erossa. Jo sen itsensä takia, sillä vasta vapaina voimme todellisesti nauttia kahvin kehoa, mieltä ja sielua ruokkivasta erinomaisuudesta.

Jos tunnistat kahvisuhteessasi näitä epätasapainon tai riippuvuuden merkkejä, ei hätää. Monesti ongelman tunnistaminen itsessään ja pieni paussi ovat parasta parisuhdeterapiaa. Näin voimme nähdä kultamme uudessa valossa ja pohtia suhdettamme hieman eri näkökulmasta.

"Coffee is the common man’s gold, and like gold, it brings to every person the feeling of luxury and nobility." - Sheik-Abd-al-Kadir

Ja oi kyllä, kahvi on kultaa. Niin kulta kuin kahvikin ovat huonoja isäntiä, mutta renkeinä… tai pikemminkin arvostettuina kumppaneina ne tarjoavat elämäämme juuri tuota 1400-luvulla eläneen runoilijan kuvaamaa luksusta ja ylevyyttä. DBD-tiimi antaa tälle lähestymistavalle vahvan hyväksynnän.

Nähdessämme kahvin luksuksena, ymmärrämme ettei sen olemassaolo ole itsestäänselvyys. Arvokkaan javan päätyminen kuppeihimme on pitkän prosessin tulos, jonka jokaiseen vaiheeseen on uutettu suuret määrät työtä ja vaivannäköä.

Kehotammekin pyhittämään seuraavan kahvihetken kultamme arvostamiselle. Olkaamme kiitollisia tämän rikkauden olemassaolosta sekä sen vielä toistaiseksi runsaasta saatavuudesta. Nauttikaamme sen makujen vivahteikkaasta täyteläisyydestä sekä sen elinvoimaa tuovasta vaikutuksesta. Pitäkäämme suhteemme siihen terveenä, tiedostaen sen olevan pohjan sijaan pikemminkin arvokas mauste elämämme täytekakussa.

Tähän lopuksi muutama simppeli, mutta olennainen käytännön vinkki kahvihetkesi rikastuttamiseksi:

  1. Laadukas, tuore ja puhdas kahvipapu on luonnollisesti onnistuneen kupposen perusta, ydin sekä a ja o.
  2. Kahvin jauhaminen tuoreeltaan ennen valmistamista on sekä maun että terveyden kannalta paras vaihtoehto.
  3. Sopiva kahvin ja veden suhde on olennaista tasapainoisen ja maukkaan uutoksen takaamiseksi. DBD suosittelee käyttämään noin 62 grammaa kahvia per litra vettä. Lyhyellä matikalla esimerkiksi 2,4dl kuppi vaatii siis (0,24 x 62) n. 14,8 grammaa kahvia. Vaaka on kätevä apuväline.
  4. Käytä puhdasta vettä. Kahvista noin 99% on vettä, joten tämä on hyvin oleellista. Kaupoista saa vedensuodatuskannuja ja muutamalta valmistajalta tiskihanaan- tai pöytään asennettavia ratkaisuja.
  5. Panosta kahvinvalmistusvälineisiin sekä veden puhtauteen ja laatuun. Kahvi ei kaipaa kalkkia, muovia saati muita epäpuhtauksia. 
  6. Juo kahvisi ajatuksella, kiireettömästi ilman ylimääräistä hosumista. Näin sen laadulliset ominaisuudet nousevat parhaiten esiin ja kokemuksesta tulee suorituksen sijaan nautinto. Enjoy!

Tämän artikkelin kynäili matkusteleva kahvimiehemme Lauri Indonesiasta, jossa hän tutustuu tällä hetkellä mm. paikalliseen kahvinviljelyyn sekä kahvilakulttuuriin.

Juodaanko teillä pahaa kahvia töissä!?

Death Before Decaf on olemassa herättääkseen teidät pahan kahvin kirouksesta. Tarjoamme toimistollenne sekä yrityksellenne kokonaisen kahvikokemuksen, sisältäen käsinpaahtamiamme luomukahveja, teetä sekä kaikki välineet. Työskentelemme jo yritysten kuten Varusteleka, GE Healthcare Finland, Eficode, Tieto, Vincit, Microsoft ja TFW Helsinki -kanssa.

Olisiko nyt teidän vuoro?

Ostoskorisi on tyhjä